50mm objectief
Waarom iedere fotograaf (met een DX/APS-C camera) eigenlijk een lichtgevoelig 50mm objectief in zijn/haar fototas zou moeten hebben
Als je je eerste DSLR koop, wordt deze vaak met een kitlens geleverd. Dit zijn vaak uitstekende lenzen omdat camerafabrikanten zich het simpelweg niet kunnen permitteren een slechte lens met een camera te leveren. Als je iets langer fotografeert met een DSLR, ontstaat vaak de wens om extra lenzen aan te schaffen. De verleiding is dan groot om als eerste uitbreiding een tele-zoom lens aan te schaffen. Begrijpelijk, omdat je daarmee je “range” vergroot. Er zijn echter ook hele goede redenen om eerst eens op zoek te gaan naar een lichtgevoelig 50mm objectief. Deze objectieven zijn (in f/1.8 variant) relatief betaalbaar en bieden daarnaast nog een aantal andere pluspunten:
- Een 50mm objectief op een DX/APS-C camera geeft een beeldhoek die vergelijkbaar is met een 80mm (pakweg) lens op een doorgaans veel duurdere full-frame body. Een prima lens om als portretlens te dienen (aangetekend dat een 85mm op een DX/APS-C daar nog beter voor is, maar ook aanmerkelijk prijziger).
- Een lens met een vaste brandpuntsafstand vertekent doorgaans veel minder dan een zoomlens.
- Een 50mm objectief op f/1.8 laat ongeveer 8 keer zoveel licht door dan de gemiddelde kitlens op 50mm. Maar ook ongeveer 8 keer zoveel licht dan de veel gebruikte ultra zoomlenzen (zoals 18-200mm, of zelfs 16-300mm). Daardoor hoef je minder snel te flitsen.
- Met een diafragma van f/1.8 kan je een extreem beperkte scherptediepte creëren waardoor je je onderwerp los kan maken van de omgeving.
In het voorbeeld is de scherptediepte bewust tot een minimum beperkt. Er is scherp gesteld op het achterlicht van de miniatuur Trabi. Met een Depth Of Field Calculator op je smartphone zie je snel hoe groot het scherptediepte bereik is.
Mocht je zo’n lens willen aanschaffen maar weet je niet waar je op moet letten, neem dan contact met mij op, of kom een keer langs voor een workshop.
Recente reacties