Binnen de WordPress wereld wordt al een tijdje gesproken over de “Gutenberg editor”. En hoewel er altijd uitdrukkelijk wordt beweerd dat het om meer dan de editor gaat, is het zonder twijfel wel het meest in het oog springende nieuwtje in de (nog te verschijnen) WordPress versie 5.0.

Dat “Gutenberg” niet onomstreden is, is te zien aan de waarderingen die Gutenberg (als plugin al leverbaar voor testsites) krijgt. Het lijkt een soort “love it, or hate it!” verhaal. Met 164 5-sterren beoordelingen en maar liefst 235 1-ster beoordelingen (en rond de 30 2, 3 en 4-sterren beoordelingen), is duidelijk dat de WordPress community behoorlijk verdeeld reageert op deze vernieuwing.

Persoonlijk ben ik vooral benieuwd hoe premium themabouwers zoals Elegant Themes (Divi) deze nieuwigheden in hun producten integreren, of mee laten samenwerken. De tijd zal het leren.

Waar Gutenberg naar mijn mening vooral voordelen zal bieden is voor eindgebruikers die snel en makkelijk een nieuw bericht aan hun site willen kunnen toevoegen. De look-and-feel van de oude editor was nogal spartaans. De WordPress app voor tablets en smartphones bood al een betere gebruikersinterface dan het oude WordPress dashboard. Met de nieuwe editor gaat het opmaken van een artikel eenvoudiger dan met de oude editor.

Een paar voorbeelden van wat eenvoudig is te realiseren met de nieuwe editor. De meeste zaken konden overigens ook al met de oude editor konden maar dan vaak wat omslachtiger. Alleen al het feit dat in de oude editor de knoppenbalk van het scherm scrolt, is al reden om ernstig na te denken over een nieuwe editor om makkelijker berichten mee te kunnen (op)maken.

  • Met een druk op de knop is de eerste letter van een pagina in een “initiaal” te veranderen.
  • Het maken van een lijst (opsomtekens) gaat kinderlijk eenvoudig.
  • Teksten kunnen eenvoudig van kleur veranderd worden.
  • Achtergronden van tekstblokken kunnen eenvoudig van kleur veranderd worden.