Over een week of 6 is het weer zo ver: LowLands, de 2016 editie. Voor bezoekers is het helaas niet toegestaan een camera met verwisselbare lenzen mee te nemen. Vorig jaar heb ik een compactcamera meegenomen die (zeker bij voldoende licht) heel acceptabele foto’s kan maken. Toch vond ik het eigenlijk nog wel veel gesleep. Echt compact was de camera (ondanks zijn naam) nou ook weer niet bepaald. En met een mobiele telefoon ben je steeds beter in staat kwalitatief goede foto’s te maken. Dat wil zeggen: zolang je de foto’s alleen voor schermgebruik maakt. Op afdrukken vallen ze regelmatig door de mand, ondanks het feit dat sommige fabrikanten je willen doen geloven dat er “foto’s van professionele kwaliteit” mee gemaakt kunnen worden. Ik geloof er niets van. Met mijn circa 7 jaar oude digitale spiegelreflexcamera maak ik veel mooiere foto’s dan met mijn splinternieuwe smartphone.

De hier getoonde foto is gemaakt met een oudere smartphone (circa 5 jaar oud) in de “panorama stand” waarbij meerdere foto’s genomen worden die aan elkaar tot een panorama worden gevoegd. In eerste oogopslag lijkt het resultaat misschien helemaal niet zo verkeerd. Totdat opvalt dat er een paar voeten zonder lijf door het beeld wandelen 🙂

 

Ruud Haan Fotografie & Webdesign LowLands 2015

Dus ook voor het maken van panorama foto’s neem ik liever mijn toevlucht tot software op een computer. Meestal vind ik de resultaten daarvan stukken beter.

En toch twijfel ik! Neem ik wel, of geen compactcamera mee. Uiteindelijk heb ik tijdens de LowLands 2015 editie met die compactcamera een (in mijn ogen ieder geval) legendarische foto op de trap gemaakt, die afgedrukt in zwartwit op mooi fotopapier aan de muur hangt in mijn kantoor. De foto is in mijn galerij opgenomen maar voor het gemak ook nogmaals aan dit bericht toegevoegd.

 

Ruud Haan Fotografie & Webdesign

In ieder geval wil ik alle bezoekers van LowLands, de 2016 editie veel plezier (en mooi weer) wensen. Wie weet, tot LowLands 🙂