Scherptediepte

Scherptediepte

De scherptediepte in een foto bepaalt welk deel van de foto scherp is, en welk deel niet. Kort gezegd is een (klein) gedeelte voor het punt waarop is scherpgesteld scherp voor het oog, tot een (klein, maar iets groter) deel achter datzelfde punt. In dit voorbeeld is te zien dat op de fitting van het gele lampje scherp is gesteld. Hoe verder het snoer waaraan de lampjes hangen naar voren komt, hoe onscherper het wordt.

Als je het snoer verder naar achteren volgt, valt op dat er steeds minder scherpte op de foto te zien is. Van de achterste lampjes zijn slechts de kleuren en de contouren nog vaag te zien. In deze foto is dan ook erg weinig scherptediepte aanwezig.

Als fotograaf kan het scherptedieptebereik op je foto op meerdere manieren beïnvloeden. Tijdens de basis workshop digitale fotografie wordt je uitgelegd dat er vier manieren zijn. Deze zijn overigens niet alle vier even makkelijk toepasbaar en voor één van die manieren zal je zelfs over meer dan één camera moeten beschikken. Nieuwsgierig geworden? Schrijf je in voor één van de komende basis workshops. Dit, én vele andere onderwerpen zullen de revue passeren. De dag wordt geheel verzorgd, inclusief een huisgemaakte lunch.