Windhandel

Afgelopen zondag kwam ik op een verjaardag in gesprek met een ondernemer. Hij vertelde me dat hij ooit eens was gebeld door een bedrijf dat hem een domeinnaam aanbod. Laten we zeggen dat zijn bedrijf bedrijfx heet, en dat zijn domein (waarop zijn website draait) bedrijfx.nl is. De telefonische verkoper kwam met een verhaal dat zij waren benaderd door een ander bedrijf dat graag de domeinnaam bedrijfx.com wilde vastleggen. Volgens de telefonische verkoper had mijn gesprekspartner echter de eerste keus omdat hij al de eigenaar van domeinx.nl was. Mijn gesprekspartner kon, en mocht zich dan ook voor €89 exclusief btw een jaar lang eigenaar noemen van domeinx.com. Gelukkig was mijn gesprekspartner digitaal heel vaardig, en in staat om tijdens dat gesprek te kijken wat er gaande was. En wat bleek? De domeinnaam domeinx.com was gewoon vrij te bestellen, wat mijn gesprekspartner dan ook gewoon tijdens dat telefoongesprek deed. Maar dan niet telefonisch, bij de “verkoper”, maar online, bij zijn eigen hostingpartner. Kosten? Ruwweg €8,99 exclusief btw.

Ook in mijn eigen klantenkring ben ik al eens voor een soortgelijk geval benaderd. In dit geval was de .com domeinnaam echter al besteld, en kreeg de (nieuwe) eigenaar argwaan. Hij had zich laten overrompelen. En in dit geval was het helemaal niet aantrekkelijk of zinvol om een .com domeinnaam naast de al bestaande .nl domeinnaam aan te schaffen. En ook de kosten waren vele maken hoger, namelijk €189 omdat de domeinnaam dan zelfs voor 10 jaar zou zijn vastgelegd. En bij dat laatste vraag ik me af of het überhaupt mogelijk is. Het “bedrijf” dat dat had geregeld had een mooie, professioneel ogende website, maar ook een bedenkelijke reputatie, en mijn klant heeft uiteindelijk die rekening nooit betaald (en is dus uiteindelijk ook geen eigenaar geworden van het .com domeinnaam). Wat blijkt? Zelfs nu is de .com domeinnaam nog gewoon te registreren.

Zelf kreeg ik recent een mail van een mij onbekende persoon, die namens een mij onbekend bedrijf mij aanbood de domeinnaam workshopdigitalefotografie.nl vast te leggen. Althans, het doen van een poging daartoe. De domeinnaam zou namelijk op 5 december beschikbaar komen. Nu is dat laatste vrij eenvoudig te checken, (voor .nl domeinnamen op SIDN) wat ik dan ook gedaan heb. En dat klopte. Aangezien er veel belangstelling voor de domeinnaam zou zijn, zou ik niet te lang moeten twijfelen. En na de betaling zou ik de gegevens va de domeinnaam ontvangen. No cure, no pay, dus als het niet lukte waren er geen kosten aan verbonden. Waarom ik dan toch eerst €79 exclusief btw moest betalen, was mij niet duidelijk.

Toen ik op 5 december aan het eind van de middag keek, bleek dat ik inderdaad gewoon via mijn eigen hostingpartner de domeinnaam kon vastleggen voor €4,99 exclusief btw. Dank voor de tip!

Wat gebeurt hier?

Er zijn een hoop slimme jongens (op de één of andere manier zijn het ook echt steeds jongens) die op zoek zijn naar kleine bedrijfjes, met een .nl domeinnaam. En dan is het altijd de moeite waard om te kijken of de zelfde domeinnaam met de .com extensie nog beschikbaar is. En als zo’n ondernemer er dan in trapt om voor een veel te hoog bedrag in te gaan op zo’n aanbieding, dan is dat snel verdiend. Reken maar uit, het verschil tussen  €89 en €8,99. Dat er verhalen bijgehaald worden dat zo’n bedrijf het eerste recht op koop heeft, is misleidend. Het wordt alleen gehanteerd als drukmiddel: “er zijn kapers op de kust, je moet snel reageren”. In mijn eigen situatie speelde wat anders. Ik verzorg inderdaad workshops (digitale) fotografie. Dat is via Google eenvoudig te vinden. Als de domeinnaam workshopdigitalefotografie.nl dan ook beschikbaar komt, is dat voor mij (evenals misschien voor een groot aantal andere aanbieders van zo’n workshop) om een aantal redenen interessant. Maar naast fotografie, en het verzorgen van workshops op dat gebied, doe ik nog wat anders: ik maak websites, en weet dus mijn wegen wel te bewandelen als het gaat om het registreren van een domeinnaam. Daar hadden de slimme jongens van de firma Windhandel kennelijk niet aan gedacht toen ze mij tipten. Is het fair dat ik zelf de domeinnaam heb vastgelegd? Ach, waarom niet? Zij hadden zelf ook de domeinnaam vast kunnen leggen en naderhand geïnteresseerden kunnen vragen een bod te doen op de domeinnaam. En bovendien had ik ongevraagd de mail van ze gekregen dat de domeinnaam beschikbaar kwam.

Moraal van dit verhaal: word je benaderd (telefonisch of via de mail) met een verhaal van vergelijkbare strekking, vraag je dan goed af of je het echt nodig vindt. En bij twijfel, vraag het eerst eens aan iemand anders. Weersta de druk om direct te beslissen. Ze bellen heus morgen wel terug (ze hebben immers helemaal geen andere gegadigde die zo graag die .com domeinnaam wil vastleggen)