Voor wie?
Deze workshop is voor iedereen die wel weet hoe zijn/haar camera werkt, maar in de praktijk wat aarzelt om de camera van een automatisch programma (Aut/P) te halen. Het is aan te bevelen vooraf te kijken of de onderwerpen die in de basisworkshop worden behandeld bekend zijn.
Tijdens deze workshop wandelt u met Ruud Haan door een (wisselend) natuurgebied in Drenthe of Groningen. De wandelingen variëren van ongeveer 5 tot 9 kilometer. De workshop borduurt voort op de basis workshop digitale fotografie en is bij uitstek geschikt om vragen die in de loop der tijd zijn ontstaan te stellen en in de praktijk direct uit te proberen. Het meeste rendement haal je dan ook uit de workshop als je de vragen waar je in de praktijk tegenaan loopt van tevoren voor jezelf goed helder hebt (indienen via mail van te voren is zelfs nog beter).
Alhoewel er uiteraard ook tips op het gebied van landschap- en/of natuurfotografie gegeven zullen worden, ligt de nadruk bij deze workshop veel meer op de onderwerpen die in de basisworkshop zijn besproken. Alleen is er tijdens deze workshop veel meer gelegenheid om die zaken in de praktijk te oefenen. Merk je dan ook dat je toch nog weer vaak terugvalt op een automatisch programma (waar zoals gezegd niets mis mee is), of merk je dat je het autofocuspunt toch vaak door je camera laat bepalen, dan is deze workshop echt iets voor jou.
De workshop zal (in verband met het mooie licht) altijd aan het begin van de dag, of aan het eind van de dag zijn. De tijden (bij benadering) staan steeds vermeld bij de betreffende workshop. Enkele dagen voor de workshop ontvangt iedere deelnemer een uitnodiging met de definitieve starttijd. De eindtijd is altijd een inschatting waar met de nodige flexibiliteit naar gekeken dient te worden 🙂
Let op: draag goede en waterdichte wandelschoenen. De routes varieren van circa 5 tot circa 9 kilometer en lopen soms gedeeltelijk door terrein dat redelijk nat kan zijn. Neem eventueel droge kleding en regenkleding mee en denk aan de inwendige mens. Neem bijvoorbeeld water en een broodje of een krentenbol mee voor onderweg.
Omdat iedere camera weer anders functioneert is het handig als je vooraf uitzoekt hoe je:
- het scherpstelsysteem van je camera in kan stellen op één (te selecteren) autofocuspunt
- één van de beschikbare autofocuspunten kan selecteren
- je camera in de diafragmavoorkeur stand zet (meestal A/Av programma genoemd)
- het diafragma instelt
- de ISO waarde instelt (laagste waarde, en automatisch)
- een raster in je zoekerbeeld kunt instellen (niet mogelijk met iedere camera)
Materiaal
Speciale uitrusting is voor deze workshop niet noodzakelijk. Een digitale camera is in principe voldoende zolang er maar de nodige instelmogelijkheden zijn. Beschik je over meerdere objectieven, kies dan een objectief met een groothoekstand. En als je over een statief beschikt, dan kan je overwegen deze mee te brengen. Bedenk wel dat je dat statief dan de gehele route mee moet dragen. Een zwaar studiostatief is dan ook in dit geval geen aanrader. Zelf neem ik een lichtgewicht reisstatief mee, die desgewenst ook door de deelnemers gebruikt kan worden.
Oefeningen
Gedurende de route voer je enkele eenvoudige oefeningen uit die je helpen je vaardigheden te vergoten. De oefeningen worden voorafgaand aan de wandeling kort besproken.
Aantal deelnemers
Voor deze workshop geldt een minimum aantal deelnemers van 3, en een maximum van 5. Mocht 3 dagen voor de workshop het minimum aantal deelnemers nog niet zijn bereikt, dan kan de workshop helaas geen doorgang vinden. Je ontvangt daar uiteraard een bericht van. Zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt, ontvangt iedere deelnemer daarvan een bericht.
Het weer
Niets zo veranderlijk als het weer. Gelukkig is men wel steeds beter in staat het weer te voorspellen. Daarom kijk ik 48 uur voor aanvang van de workshop op Weeronline wat de voorspelling is voor de stad Groningen (alle workshops worden gehouden op maximaal 50 kilometer vanaf de stad Groningen). De workshop gaat door als het cijfer een 5 of hoger is. Is het cijfer lager, dan zijn de weersomstandigheden waarschijnlijk dermate slecht, dat dat voor de deelnemers en hun camera’s niet aan te bevelen is en wordt de workshop geannuleerd.
Kosten
De kosten voor deelname aan deze workshop bedragen €55 (inclusief BTW). Daarbij inbegrepen zijn twee consumpties (één voor aanvang van de wandeling en één na afloop bij de evaluatie), en een beknopte handout.
Agenda
Hieronder vind je een overzicht van de geplande praktijkworkshops en de beschikbare plaatsen.
Ik heb veel gehad aan de praktijkworkshop. Door een paar simpele tips is het fotografiegenot- meteen omhoog gegaan. Juist in de praktijk komen de vragen en onduidelijkheden helder naar voren en het is dan heel fijn om meteen uitleg en tips te mogen ontvangen. Ruud legt duidelijk en geduldig uit. Ook voor mensen zoals ik die technisch zeer onbekwaam zijn. Bovendien zorgt de ontspannen sfeer voor een gezellige ochtend. Niet onbelangrijk.
Onlangs heb ik ook mee mogen don met de workshop Natuur zoals deze door Ruud is gegven. het bleek achteraf wel handig dat ik ook de basiscursus bij hem had gevolgd. Wist ik in ieder geval de knopjes te vinden en begreep ik waar hij het over had. Ook deze cursus weer de moeite waard. Ruud is in staat om op een geduldige en duidelijke manier zaken uit te leggen. Daarnaast was er door de kleine groep voldoende persoonlijke aandacht. Ondanks het vroege uur (vlg Ruud vanwege het licht) een aanrader