WordPress

Wat komt er kijken bij een WordPress website?

Achtergrond

WordPress is een gratis verkrijgbaar Content Management Systeem (CMS). Het is een open-source platform dat van een aantal zaken gebruik maakt. Technisch draait het op PhP en een database (meestal MySQL). De hostingprovider zal dit minimaal moeten ondersteunen.

Er zijn talloze boeken over WordPress verschenen en op internet is nog veel meer informatie terug te vinden. Ongeveer een kwart van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Waarom dan toch nog deze pagina? Om u als (potentiële) klant een hele korte introductie te kunnen bieden in een deel van de terminologie van WordPress en om duidelijk te maken dat u een aantal keuzes zult moeten maken in aspecten die er tijdens de ontwikkeling van uw nieuwe site, maar ook na het opleveren daarvan komen kijken. Natuurlijk kan Ruud Haan Fotografie & Webdesign u helpen met het maken van de voor u juiste keuzes. Desgewenst kan Ruud Haan Fotografie & Webdesign alle activiteiten voor u uitvoeren volgens een in overleg opgestelde agenda.

WordPress is opgebouwd uit de gratis verkrijgbare WordPress programmatuur die wordt geïnstalleerd op het domein van de klant aangevuld met een aantal andere zaken. Een aantal hierin terugkomende begrippen zijn:

Widgets

Dit zijn stukjes code die op de daarvoor bestemde plaats op een webpagina (widget area) kunnen worden getoond. Denk hierbij aan (een deel van) een menu, of een zoekmogelijkheid. De plek waar de widget kan worden getoond wordt (mede) bepaald door het thema.

Thema’s

Het thema bepaalt grotendeels de look-and-feel van de website. Thema’s worden ruwweg geleverd in drie varianten: gratis, premium (betaald) en custom-made. De laatste is de duurste oplossing die dan wel een uniek thema maakt. Doorgaans is de support op de premium thema’s het beste geregeld (geen regel). Thema’s bestaan niet alleen uit een stuk opmaak (hoe ziet een website er uit?) maar ook vaak over bijvoorbeeld plugins, menumogelijkheden en widget area’s. Overigens zijn meestal heel veel zaken zoals kleur etc. aan te passen naar smaak van de klant. Hierdoor kunnen sites die rond eenzelfde thema zijn gebouwd er toch behoorlijk anders uit zien. Bovendien is het gebruik van eigen afbeeldingen om uw site een eigen gezicht te geven natuurlijk altijd aan te raden.

Over het algemeen is het wisselen van thema (naar bijvoorbeeld een premium of custom-made thema) ook op een later moment mogelijk.

Plugins

Plugins vergroten de functionaliteit van WordPress. Denk daarbij aan zaken als een (uitgebreidere) gallery, Search Engine Optimisation, een agendafunctie, etc. Plugins zijn gratis of betaalde extra’s. Van betaalde versies is vaak ook een minder uitgebreide gratis variant beschikbaar. Op betaalde plugins wordt meestal betere support geleverd dan op gratis plugins (uitzonderingen daargelaten).

Beveiliging

Naar schatting ongeveer een kwart van alle websites (wereldwijd) maakt gebruik van WordPress. Dat maakt het voor hackers een interessant platform om te kijken of een site gehackt kan worden. Beveiliging van een site verdient dan ook aandacht. De meeste hostingproviders bieden de mogelijkheid periodiek een automatische back-up te maken. Mocht het om welke reden dan ook noodzakelijk zijn een back-up van uw website terug te zetten (restore) dan kan dat meestal via een control pannel achtige oplossing. Deze methode biedt als voordeel dat het meestal in een hostingpakket zal zijn opgenomen. Een nadeel daarbij is dat deze back-ups schijfruimte op uw hosting omgeving in beslag zullen nemen. Een alternatief is gebruik te maken van een betaalde back-up dienst als Vaultpress. Die dienst is niet gratis maar heeft als voordeel dat de back-up niet ten laste gaat van uw eigen serverruimte, en dat een eventuele restore doorgaans makkelijker te realiseren is.

Een ander fenomeen waartegen u zich beter kunt beschermen als u reacties op pagina’s of berichten op uw site toestaat, is spam. Aangezien spam via mail steeds beter door spamfilters tegengehouden wordt, zoeken spammers naar andere mogelijkheden hun boodschap de wereld in te helpen. WordPress websites bieden vaak de mogelijkheid om reacties op berichten of pagina’s toe te staan. Voor het tegengaan van spamreacties bestaan diverse plugins. Eén van de betere en zeker één van de meest gebruikte is Akismet. Dit is een betaalde dienst die het spamfilter zeer regelmatig ververst.

Updates

Zowel WordPress, als thema’s als plugins, en zelfs vertalingen worden met enige regelmaat vernieuwd. Vaak gebeurt dit om een geconstateerd beveiligingsrisico te verminderen. Het verdient dan ook aanbeveling om regelmatig deze updates te (laten) installeren. De frequentie waarmee dit dient te gebeuren is afhankelijk van het risico dat uw onderneming bereid is te lopen als uw site tijdelijk niet bereikbaar is. Vóór uit (laten) voeren van de updates is het maken van een back-up aan te bevelen. Afhankelijk van de gekozen back-up oplossing (en de vraag of de meest recente back-up geslaagd is) is het niet altijd noodzakelijk een extra back-up te maken. In verreweg de meeste gevallen verlopen de updates probleemloos en mocht er om één of andere reden iets fout verlopen dan kunt u terug naar de laatst geslaagde back-up situatie. Indien dit gebeurt bent u wel wijzigingen kwijt die op uw site zijn aangebracht tussen het moment van de laatst geslaagde back-up en het momenten dat de update fout liep. De meest veilige oplossing is vóór het update proces een extra back-up te maken.

Hosting

Of u nu kiest voor een site gebaseerd op WordPress, of welk ander platform dan ook: u zult altijd uw website ergens op een webserver moeten laten draaien. Voor het midden- en kleinbedrijf wordt daar in het overgrote deel van de gevallen voor een hosting oplossing gekozen. Nederland kent een groot aantal partijen die dit aanbieden. Ruud Haan Fotografie & Webdesign kan u helpen met de selectie van een hostingprovider mocht u die nog niet hebben.

%

WordPress sites wereldwijd